Over Nieuwskamer

Nieuwskamer is een plek waar jonge makers kunnen creëren, leren en met elkaar in gesprek kunnen gaan – zonder de hoge drempels van de grote media. Met de doelgroep op de eerste plaats, denken we niet alleen aan geschreven tekst. We produceren van video’s tot debatten, van TikToks tot longreads. We bespreken de onderwerpen die er voor jongeren toe doen. Niet alleen nieuws óver jongeren, maar wel altijd vanuit een jonge blik.

Nieuwskamer is een oplossing voor twee problemen:

#1 Jongeren zijn onzichtbaar in het publieke debat

Er zijn bijna geen jongeren die momenteel impact hebben op het publieke debat met hun frisse ideeën, expertise en visie op de samenleving. De journalistiek en media zijn zelf machtscentra geworden; ze vertolken de opvattingen van de huidige generatie bestuurders en politici. Doordat de wereld van jongeren weinig aan bod komt, is er behoefte aan een plek waar zij wel gehoord en gezien worden en gestimuleerd worden hun eigen stem te vinden in een snel veranderende maatschappij. Er staat namelijk enorm veel jong talent klaar om het publieke debat op te schudden en verrijken.

We zijn beter geïnformeerd dan ooit, maar tegelijkertijd lijkt het steeds moeilijker te worden om constructief met elkaar te praten over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Dit komt doordat veel traditionele media achter dezelfde nieuwtjes en relletjes aanjagen en sociale media een plek is geworden om elkaar te bevechten in plaats van te begrijpen. We zitten in een neerwaartse spiraal wat een grote bedreiging is voor onze democratie en samenleving. Wij geloven dat journalistiek en media een ‘force for good’ kunnen zijn. Wij proberen met alles wat wij maken bij te dragen aan meer begrip, rust en nieuwsgierigheid in het publieke debat.

#2 Het publieke debat is onveilig, onrustig en gepolariseerd

Wat wij gaan doen

- Talentvolle stemmen uit onze generatie krijgen een ‘seat at the table’ om mee te bepalen wat relevante verhalen zijn.

- Door patron te worden van Nieuwskamer kan jij meepraten over en meewerken aan onze verhalen.

- We maken ‘harde’ content die jongeren prikkelt, uitdaagt en inspireert, maar met een goed doel. Nooit op persoon, maar op de inhoud om de wereld beter te begrijpen en positief te veranderen.

- We hebben het in onze verhalen over systemische problemen voor de toekomst van jongeren en dragen oplossingen aan. Onze verhalen consumeer je niet alleen maar bieden je ook handvatten om in actie te komen.

- We zijn transparant over de keuzes die we maken, de bias die we hebben en doen er het maximale aan om diverse perspectieven te horen.

- We veranderen de verdienmodellen van de journalistiek. We geloven dat kwalitatieve verhalen maken een professie is die een eerlijke beloning verdient.

Wil jij interessante en inspirerende content maken om jongeren te laten nadenken over onderwerpen die jíj belangrijk vindt? Meld je dan aan als creator! Als creator bieden wij jou de kans om deze jonge doelgroep te bereiken én met ze in gesprek te gaan. Op de manier waarop jij dat wil, of dit nou video’s, podcasts of columns zijn. Verder kan je exclusieve Nieuwskamer content maken, waardoor het je ook nog eens geld kan opleveren. Klinkt goed toch? Meld je snel aan en kom in contact met onze redactie! Samen gaan we kijken hoe jij jouw verhaal het beste kan vertellen.

Talitha Muusse

Hoofdredacteur

Floor van Dijk

Redacteur

Janneke Brantjes

Operations Manager

India Beks

Presentator & Redacteur

Max Boogaard

Redacteur